Link naar website https://maior.memorix.nl

Link naar Werkboek Training 1

Link naar Werkboek Training 2

Link naar Helptekst Entiteit Objecten

Link naar factsheet fotograferen van objecten Erfgoedhuis Zuid-Holland-2

Link naar richtlijnen scanwaarden documenten en fotos

Link naar voorkeurs formaten

Verder een aantal interessante links:

De Nederlandse versie van de AAT is te doorzoeken via het Termennetwerk en gekoppeld aan de database van Getty.
Ook in de database van Getty kun je direct zoeken met de Nederlandse termen, maar de website is in het Engels. 

De plaatsnamentermenlijst komt uit Geonames.
Je vindt hier ook alle informatie die aan de termen gekoppeld is.
Als je een account aanmaakt is het ook mogelijk om op de website plaatsen aan te passen en toe te voegen. 

 


Aankomende woensdag 2 november om 9 uur zal ik bij jullie de eerste training voor Memorix Maior verzorgen. Ik heb zojuist voor ieder van jullie een eigen Memorix Maior account aangemaakt. Als het goed is, heeft iedereen dan ook een mail ontvangen met zijn/haar inloggegevens. Mocht iemand deze mail niet hebben kan het zijn dat deze in de spambox terechtgekomen is. Mocht hij ook daar niet te vinden zijn, laat het dan even weten. 

Het is voor de training belangrijk dat iedereen een laptop bij heeft, want we gaan ook zelf aan de slag. Tijdens deze training gaan we kijken hoe Memorix Maior in elkaar zit en hoe je basishandelingen uitvoert. Het gaat dan bijvoorbeeld om het inrichten van een mappenstructuur voor de bestanden, het uploaden van bestanden, het aanmaken van records en het invullen van records. De stappen die we in de training gaan doorlopen vinden jullie ook in het werkboekje in de bijlage. Ik zou jullie dan ook willen vragen om het werkboekje uitgeprint mee te nemen. Dan kunnen jullie bij de opdrachten altijd even meelezen in het boekje. 

Verder heb ik in de bijlage ook de helptekst voor de entiteit objecten meegestuurd. Hierin wordt uitgelegd welke velden er gebruikt kunnen worden bij het beschrijven van objecten. Deze helpteksten hebben we ook voor alle andere soorten entiteiten. 

Ten slotte wil ik jullie vragen om een mapje klaar te zetten op je laptop met foto’s waarmee je zou willen oefenen. Dit kunnen foto’s van objecten uit het museum zijn, maar het mogen ook eigen foto’s zijn. Na de proefperiode kunnen we deze gewoon weer verwijderen.