Suiker
Beschrijving van het suikerproces.
De zoete inval……..
Suiker, of beter gezegd : zoetigheid. Dat is van alle tijden. We komen suiker tegen in allerlei uitdrukkingen, zoals een zoethoudertje, de titel van een boek: In de zoete suikerbol of in namen, zoals Zoetemelk of de Zoete. En hoe zat het nou ook weer met die suikeroom ?
De honing, de rietsuiker en als laatste de bietsuiker.
Wie ontdekte eigenlijk de suiker in bieten ?
En wat zeker zo belangrijk was: wie kon de suiker uit de bieten winnen ?
En wanneer was dat allemaal ?
Hoe kreeg de bietenteelt zijn huidige omvang in Nederland ?
In het suikermuseum ontkomen we niet aan een stukje geschiedenis en ook niet aan die vermaledijde jaartallen. Hierdoor kunnen we wel een antwoord geven op de eerder gestelde vragen. Dus beginnen we aan de hand van een wereldkaart en een wandkleed met een stukje geschiedenis.
Vervolgens is er een 3-deling te zien in het museum:
eerst de bietenzaden en de teelt , alsmede het rooien van de bieten.
Daarna volgt de verwerking van de bieten tot suiker
Om vervolgens te eindigen met de verschillende producten gewonnen uit en/of gemaakt van suiker.
Opgemerkt dient te worden, dat het huidige proces van biet tot suiker sterk geautomatiseerd is. In het museum kijken we terug in de tijd met hier en daar een knipoog naar het hedendaagse.