In het museum is een actieve club van modelbouwers.

 

Foto maquette sapwinning

IMG_8998.jpgIMG_9000.jpgIMG_9001.jpgIMG_9002.jpgIMG_9002_crop.jpgIMG_9003.jpg

De sapwinning. Dit is het 1e deel van de maquette. Daar worden de bieten aangevoerd en in de fabriek verwerkt. Hier worden de bieten gewassen (in de wasmolen) gesneden (in de snijmolens) en gekookt (in de broeitrog). Het snijdsel wordt dan getransporteerd naar de diffusietoren. Daar wordt het snijdsel, later pulp genoemd, gescheiden van het sap. Dit is het ruwsap, dat nog moet worden gereinigd. Het snijdsel(pulp) gaat eerst nog naar de pulppersen, waar er zoveel mogelijk vocht uit wordt geperst. 

Pulpdrogerij

Deze nog vochtige massa gaat naar de pulpdrogerij. Deze natte pulp wordt door een harktransporteur naar de droogtrommel getransporteerd. De over zorgt voor de warme lucht, blaast dit de droogtrommel in waar vervolgens de pulp wordt gedroogd. Aan het eind van de droogtrommel wordt de pulp in zakken opgeslagen.

De ruwsap word gereinigd met de ongebluste kalk, die in de kalkoven wordt geproduceerd. 

Kalkoven

De kalkoven is een hoge toren, waarin kalksteen en cokes wordt gestort. Dit is goed te zien bij de maquette. De kubel (een bak met cokes en kalksteen) gaat via een ingenieus systeem omhoog, waarna de inhoud in de kalkoven wordt gestort. Door verhitting ontstaat ongebluste kalk, waarmee de ruwsap wordt gereinigd.

 

 

Momenteel wordt door de modelbouwers gewerkt aan de middenfabriek. Een groot fabrieksonderdeel, dat in 2 fasen wordt gebouwd. In dit fabrieksonderdeel wordt het sap verder bewerkt tot suiker. De bouw van dit fabrieksonderdeel vergt nog de nodige tijd.

Bij de bouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van een 3 D printer. Aangezien de fabriek wordt gebouwd in een schaal van 1 : 32 is het handmatig vervaardigen van sommige onderdelen een haast onmogelijke zaak.

Veel machines in de maquette zijn werkend uitgevoerd. Een computer zorgt ervoor dat het geheel in beweging komt. De nodige tandwielkasten zorgen voor het juiste toerental per onderdeel.

Drie tot vijf modelbouwers bouwen aan dit model van een suikerfabriek, zoals die eruit zag in de jaren 60.

Deze 3 fabrieksonderdelen staan opgesteld in de expositieruimte. Hieraan werd in totaal ongeveer 7 jaar gebouwd.

 

 

Deze modelbouwers hebben zich ten doel gesteld een suikerfabriek na te bouwen  zoals die rond de jaren 1950-1960 operationeel was. Aan de hand van de maquette kan het proces wellicht nog beter worden uitgelegd aan de bezoekers.

In een eerder stadium werd al een maquette van de branderij “ Amelia” in de expositieruimte opgenomen. In deze fabriek werd de melasse verwerkt.

Het geheel is nagebouwd op basis van foto’s en tekeningen afkomstig uit de archieven van de suikerfabrieken. De materialen, benodigd voor de bouw, worden zelf ingekocht. Vervolgens  worden er na bewerking  verschillende fabrieksonderdelen van  gemaakt.

Bij  de modelbouwers ligt het accent op handvaardigheid. Er wordt door hen van slechts enkele machines, zoals een lintzaag  en wat andere (zelfgemaakte) hulpmiddelen gebruik gemaakt.

 

 

 

 


Hier komt info over de Modelbouw groep.

Gereedschap locaties.

Onderhanden zijnde projecten.

Locatie van tekeningen.