535 Opmaken en eindproduct

Bij het opmaken van het vlas, de laatste bewerking in de vlasserij, worden de laatste ongerechtigheden met een hekel, een grote stalen kam, uit het vlaslint verwijderd. Deze  bewerking noemt men het hekelen.

Iemand over de hekel halen,  is een bekend spreekwoord.

Deze handeling moet net zo lang herhaald worden tot het vlaslint mooi glad en zonder klitten is. Dan wordt het vlaslint samengebonden met vlasbandjes en bovenaan een mooi kopje gedraaid, dit noemt men dan een steen vlaslint en zo’n steen weegt 6.35 kilogram.

Via handelaren ging het vlaslint naar de diverse vlasspinnerijen, waar de garens werden gemaakt die de weverijen nodig hadden om stoffen te weven.

Het eindproduct van de vlasserij is het vlaslinnen,  maar ook van het afval in de vlasserij kunnen nog allerlei producten gemaakt worden.

In de vitrines zien we voorbeelden van producten die gemaakt zijn van het vlaslinnen, het zaad en het afval.

Allereerst de garens en de geweven stoffen van het vlaslint, eenvoudige stoffen gebruikt voor bijvoorbeeld een nachthemd, maar ook fraaie geweven stoffen voor damasten tafelkleden en niet te vergeten de ideale glazendoek.

De opbrengst van één voetbalveld vlas is genoeg om er 1650 zakdoeken,  80 tafellakens, 200 rokken of 225 postzakken van te maken.

Het lijnzaad van evenveel vlas is goed voor 150 liter lijnolie en 700 kg veevoer.

Lijnolie is een grondstof voor drukinkt, cosmetica, zeep, verf, voedings - en geneesmiddelen. Linoleum is een slijtvaste vloerbedekking van enkele millimeters dik. Het is een natuurproduct en heeft als voornaamste bestanddeel lijnzaadolie.

De naam komt van de Latijnse woorden Linum (vlas) en Oleum (olie).

Van de stukjes hout, de scheven, kan men vezelplaten persen, ook zijn ze geschikt om isolatiemateriaal te maken.

Het afval van het hekelen, de korte vlasvezel, is heel geschikt om matjes met gazonzaad te maken.

U kunt nu verdergaan met nummer 536 “Overgebleven materialen”.

 

De QR code voor deze pagina is QR_Code_535-het-opmaken-en-eindproduct.png