352 De heer Vlekke

 

P.F. Vlekke was de zoon van de grote J.F. Vlekke, directeur-eigenaar van de Stampersgatse suikerfabriek aan de Antoinedijk.
Hij was de grondlegger van het sociaal werkgeverschap in Nederland en om die reden ook in vakbondskringen een gewaardeerd man. Zijn zoon P.F. Vlekke was afgestudeerd chemicus in Delft. Hij kwam terug naar West-Brabant en werd aanvankelijk adviseur en later (op 5 juli 1909) de eerste directeur van de coöperatieve beetwortelsuikerfabriek in Dinteloord.

De chemicus Vlekke bleek een pragmatisch man, die het productieproces zó wist te sturen, dat ondanks de stijgende energiekosten de uiteindelijke productiekosten daalden. Verdere optimalisatie van het productieproces en minimalisering van de kosten wist Vlekke te bereiken door de hoeveelheid suiker die met de pulp verloren ging, te reduceren. Dat allemaal resulteerde voor de boeren/leveranciers in de begintijd in een opbrengst van twaalf cent per kilo voor de aangeleverde bieten (gemiddeld suikergehalte 16 procent).

De sociaal ingestelde Vlekke had voor wie ziek werd een ziekenkas in het leven geroepen en voor de oude dag was er een pensioenvoorziening.

U kunt nu verdergaan met nummer 353 “Bijproducten uit suiker”

 

De QR code voor deze pagina is QR_Code_352-de-heer-vlekke.png