Nederlands  __  English

345 Speciale suikerproducten

 

De specialiteitenfabriek is meestal een apart bedrijf. Hier maakt men met behulp van kristalsuiker producten als poedersuiker, suikerklontjes, karamel, stroop, basterdsuiker en kandij.

Poedersuiker is fijngemalen suiker en wordt gebruikt als glazuur garnering en voor op de pannenkoeken.

Karamel is suiker die wordt verhit en daardoor bruin wordt en een aangename smaak krijgt.  Als dit proces, dat karamellisatie heet, lang genoeg doorgaat, smaakt het product bijna niet zoet meer. Na verloop van tijd wordt karamel zelfs bitter. Karamel zit bijvoorbeeld in karamelvla, toffees en cola.

Schenk- en bekerstroop ontstaat uit melasse met vloeibare suiker, invertsuikerstroop en glucose.

Als je de korrels van kristalsuiker nog iets kleiner maakt en er invertsuikerstroop bij doet, krijg je witte basterdsuiker. De stroop maakt basterdsuiker iets natter dan kristalsuiker. Daardoor plakken de suikerkorrels meer aan elkaar. In de pot of in het zakje ontstaan daardoor vaak klonten. Maar het heeft ook voordelen. Basterdsuiker zorgt ervoor dat eten minder snel uitdroogt. Het wordt daarom vaak gebruikt in gebak.

Gele en bruine basterdsuiker krijgen hun kleur door aan witte basterdsuiker een beetje karamel en melasse toe te voegen. Met bruine basterdsuiker kun je kruidkoek of ontbijtkoek bakken en het is ook lekker in de rijstepap.

Kandij wordt gemaakt in grote bakken waarin rekken met spijlen hangen. Door de bakken (meestal vrijdags) vol te zetten met een hoog geconcentreerde suikeroplossing en deze in rust te laten afkoelen, groeien de kristallen aan de spijlen. Na op maandag het rest sap afgetapt te hebben, kan de kandij van de spijlen gebroken worden, gezeefd op diverse groottes en verpakt worden. Bruine kandij ontstaat,  doordat er een beetje karamel wordt bijgedaan.

Draadjes- of stangenkandij werd op een vergelijkbare manier gemaakt, alleen laat men daarbij het sap aan touwtjes kristalliseren. Een man zat op een krukje enkele dagen in een bak van 2 bij 2 meter, touwtjes te rijgen tussen twee wanden. Na het kristalliseren maakte de man eerst een gat om te kunnen zitten en knipte dan de touwtjes los. Deze werkwijze was niet hygiënisch en mocht volgens de Warenwet niet meer.

U kunt nu verdergaan met nummer 347Toepassing van suiker”.

 

English

345 Speciale suikerproducten  (Specialty sugar products)

The specialty factory is usually a separate company. Here, granulated sugar is used to make products such as powdered sugar, sugar cubes, caramel, syrup, caster sugar and candy.

Powdered sugar is finely ground sugar and is used as an icing garnish and for pancakes.

Caramel is sugar that is heated which browns and acquires a pleasant taste. If this process, which is called caramelization, continues long enough, the product will hardly taste sweet anymore. Over time, caramel even becomes bitter. For example, caramel can be found in caramel custard, fudge and cola.

Pouring syrup is made from molasses with liquid sugar, invert sugar syrup and glucose.

If you make the granules of granulated sugar a little smaller and add invert sugar syrup, you get white caster sugar. The syrup makes caster sugar slightly wetter than granulated sugar. As a result, the sugar granules stick together more. As a result, lumps often form in the jar or in the bag. But it also has advantages, caster sugar ensures that food dries out less quickly. It is therefore often used in baked goods.

Yellow and brown caster sugar get their colour by adding a little caramel and molasses to white caster sugar. You can bake gingerbread or the typical Dutch “ ontbijtkoek” with brown caster sugar and it is also delicious in rice porridge.

Candy is made in large containers in which racks with bars hang. By filling the containers (usually on Fridays) with a highly concentrated sugar solution and letting them cool at rest, the crystals grow onto the bars. After draining the remaining juice on Monday, the candy can be broken from the bars, sieved to various sizes and packaged. Brown candy is created by adding a little caramel.

Wire or rod candy was made in a similar way, only the juice is crystallized on strings. A man sat on a stool for a few days in a box of 2 by 2 meters, stringing strings between two walls. After crystallizing, the man first made a hole to sit and then cut the strings loose. This method was not hygienic and was no longer allowed according to the Health and Safety Act.

You can now move on to number 347Toepassing van suiker”.

pijl omhoogTOP

De QR code voor deze pagina is QR_Code_345-speciale-suikerproducten.png