333  Van ruwsap naar dunsap

 

Het zwartblauwe ruwsap wordt door de kalkmelk en het koolzuurgas gezuiverd. Dit noemt men carbonatatie.

Het ruwsap bevat namelijk, naast suiker, ongewenste stoffen als zuren, zouten, eiwitten en pectines (pectines zijn lijmstoffen die de plantencellen aan elkaar binden). Door het ruwsap met kalkmelk te mengen veranderen de meeste verontreinigingen in vaste stoffen, die met filters verwijderd kunnen worden. Ook wordt koolzuurgas aan het ruwsap toegevoegd om onder andere te voorkomen dat suikermoleculen zich gaan splitsen. Als de suikermoleculen splitsen, ontstaat namelijk invertsuiker, een mengsel van vruchtensuiker en glucose, dat niet goed bruikbaar is als zoetstof.

Het filtreren gebeurt in platenfilters, uitgerust met een filterdoek. Voor de filtratie van het tweede carbonatatiesap worden schuimpersen gebruikt. Deze persen bestaan uit afwisselend holle ramen (koekramen) en dichte ramen (sap- of waterramen). Over de dichte ramen hangen schuimdoeken. Het te filtreren sap wordt door een kanaal met zijkanalen aangevoerd naar de koekramen. Het heldere sap met opgeloste suiker gaat door het filterdoek heen, terwijl de onoplosbare stoffen hierop achterblijven. Dit restant noemt men schuimaarde.

Het werken met platenfilters was zwaar vanwege temperaturen van 45-50 graden en stank. Met houten spanen moest men de “koek” van het filterdoek steken. Onder de persen werd de schuimaarde opgevangen in kiepkarren, die handmatig geduwd over een spoortje enkele honderden meters van de fabriek af op hopen gekipt moesten worden. Van extreme warmte iedere keer de kou in was geen pretje.

Later werd de schuimaarde afgevoerd via transportbanden en tegenwoordig worden moderne trommelfilters gebruikt, waar niemand meer aan te pas komt.

In de landbouw wordt schuimaarde als kalkmeststof gebruikt, vooral op zure en zilte grond. Champignonkwekerijen mengen deze stof bij de teelaarde.

Het resterende suikerhoudende sap wordt dunsap genoemd en is geelgroen van kleur.

Vervolg uw route aan de overzijde met nummer 335 “Indampen en koken”.

 

De QR code voor deze pagina is QR Code 333 van ruwsap naar dunsap