313 Vervoer naar de fabriek

 

Een suikerfabriek verwerkt de geoogste suikerbieten van begin  september tot half januari. In die periode, de zogenaamde bietencampagne, ontvangt de fabriek de bieten en start de suikerproductie.

Vroeger werden rotan manden gebruikt voor het laden en lossen van de bieten. De bieten werden met paard en wagen van het land naar een losplaats gebracht. Bijna elke boer had een betonnen verharding gemaakt als losplaats. Half september lagen op die losplaatsen grote hopen bieten te wachten op vervoer per tram, trein of schip. Later, rond 1960 kwam het vervoer per vrachtauto rechtstreeks naar de fabriek op gang. De bietentelers konden toen kiezen tussen het zelf aanvoeren of laten ophalen door een afhaaldienst.

Bij het transport per schip kon het handwerk met de manden, na de krachtige ontwikkeling van de industrie, vervangen worden door gebruik van kranen en grote netten.

Bieten die gerooid worden na eind november kunnen langere tijd op de boerderij blijven liggen, mogelijk tot half januari. Maar als het stevig gaat vriezen betekent het voor de teler veel zorgen en kosten om ze vorstvrij te bewaren, want bevroren bieten mogen niet aangeleverd worden bij de fabriek.

Na de campagne van 1994 is de laatste fabriek met aansluiting op het spoor in Roosendaal dichtgegaan. Spoorvervoer van bieten over afstanden van meer dan 100 km was op zich nog best rendabel, maar de enige twee fabrieken die nog over zijn, Dinteloord in Noord-Brabant en Vierverlaten in Groningen, hebben geen aansluiting op het spoor.

Op nog geen 10 km afstand van dit museum staat de grootste suikerfabriek van Europa. Deze fabriek in Dinteloord verwerkt ca. 28.000 ton bieten per dag. Deze hoeveelheid wordt met vrachtauto’s aangevoerd en gekiept in grote stortbunkers, van waaruit de bieten met transportbanden naar de fabriek worden getransporteerd. 28.000 ton bieten zijn ongeveer 900 vrachtwagens en dat betekent dat elke 2 minuten een vrachtwagen het fabrieksterrein oprijdt en dit 24 uur per dag, 7 dagen per week, behalve op zondag tussen 6 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds vanwege de zondagsrust.

U kunt nu verdergaan met nummer 315 “Tarreerlokaal” aan de overzijde.

 

 

De QR code van deze pagina QR Code 313 vervoer naar de fabriek