Nederlands  __  English

306 Bietenteelt  (aan weerszijden van het gangpad te zien)

 Audio

 

Video

Tekst

Rond 1900 kwam de bietenteelt in Nederland goed op gang.

In de lente zaait de boer de suikerbieten. Vroeger kwamen er uit één zaadje enkele plantjes die dan heel dicht bij elkaar groeiden. Om uit te kunnen groeien tot flinke bieten moesten de plantjes ongeveer 20 cm van elkaar in rijen staan. De bietjes die heel dicht bij elkaar stonden werden eerst met een hak op afstand gezet, het zogenaamde “op één zetten”. De overbodige plantjes moesten met de hand worden verwijderd, dit noemde men het “bieten dunnen”.

Op de foto’s zien we mensen gebukt of op de knieën over het land kruipen, soms een hele week lang en daarna konden ze bijna niet meer lopen.

Onkruid wieden tussen de rijen ging ook met de hand, niet meer dan een halve hectare, bijna de grootte van een voetbalveld, per dag!

Later kwamen de wiedmachines, getrokken door paarden, die wel vijf rijen tegelijk deden. (Zie prototype aan de overzijde) Een andere belangrijke verbetering was het veredelen van het bietenzaad, zodat er uit elk zaadje nog maar één plantje groeide. Ook kreeg het zaadje een omhulsel waarin groeistoffen en bestrijdingsmiddelen zitten. Dit zaad heet pillenzaad.

Ook de precisiezaaimachine, die de zaadjes precies op de goede afstand in de rij legt, was een geweldige verbetering. Alle zaadjes liggen op ’n afstand van ongeveer 23 cm. Er zijn machines die 24 rijen ineens kunnen zaaien en met GPS zelfs automatisch.

Tot 1987 was er alleen multigerm (oftewel meerkiemig) zaad. In de warmere streken groeiden ook planten met monogerm (oftewel éénkiemig) zaad. Tegenwoordig wordt al het bietenzaad in gebieden rond de Middellandse Zee vermeerderd.

De bietentelers bestellen in de maand december bij Suiker Unie het benodigde bietenzaad voor het volgende seizoen. Suiker Unie koopt massaal in en verzorgt de distributie naar haar telers.

Door jarenlange veredeling is het suikergehalte van de suikerbiet aanzienlijk verhoogd, van 5 gram, net zoveel als één suikerklontje tot wel 140 gram of 28 klontjes.

U kunt nu verdergaan met nummer 308 “Oogstperiode”.

 

English

306 Bietenteelt  (Sugar Beet cultivation)
(seen on both sides of the aisle)

 

 

Around 1900, sugar beet cultivation in the Netherlands was well underway.

During the spring the farmer sowed the sugar beets. In the past, more than one sugar beet plant came from one seed sugar beet which grew very close to each other. In order to grow into large beets, the plants had to be planted 20cm  apart about 20 cm in rows. The sugar beets that were very close to each other were first moved apart using the famers boot heel. The superfluous plants had to be removed by hand, this was called "sugar beet thinning".

In the photos we see people bending over or on their knees crawling over the land, sometimes they didthis for a whole week and consequently after the week they could hardly walk.

Weeding between the rows was also done by hand but not more than half an acre, almost the size of a football field, per day!

Later came the weeding machines, pulled by horses, which did as many as five rows at a time. (See prototype on the other side) Another important improvement was the breeding of the sugar beet seed, so that only one plant grew from each seed. The seed was also given a casing containing growth substances and pesticides. This seed is called “pill seed”.

The precision seed drill, which places the seeds at exactly the correct distance in the row, was also a great improvement. All seeds were planted at a distance of about 23 cm. Now, there are machines that can sow 24 rows at once and even automatically with GPS.

Until 1987 there was only multigerm seed. In the warmer regions, plants with monogerm seed were grown. Nowadays, all sugar beet seed is propagated in areas around the Mediterranean Sea.

In December, the sugar beet farmers order their seed they require for the next season from Suiker Unie. “Sugar Union” they buys the seed in large quantities and distributes it to the national farmers.

Through years of refinement, the sugar content of the sugar beet has increased considerably, from 5 grams, which is equal to one sugar cube to as much as 140 grams or 28 cubes.

You can now continue with number 308 "Oogst Periode".

pijl omhoogTOP

 

De QR code voor deze pagina is QR Code 306 bietenteelt