303 Marggraf en Achard

 

 

De prijs van rietsuiker steeg rond 1789. In 1747 ontdekte Marggraf, een Berlijnse apotheker, dat in de biet suiker voorkwam. In 1750 had Marggraf ontdekt dat de suiker die in de biet voorkwam, slechts 1 á 2 %, volkomen identiek was aan die uit rietsuiker. Franz Carl Achard, een leerling van Marggraf, slaagde erin bieten te kweken met een suikergehalte van 6 tot 7 %.  Al in 1783 teelde hij bieten in Silezië.  In 1799 slaagde hij erin uit de bieten de suiker te winnen, die hij aan de Koning van Pruisen aanbood. In 1802 bouwde Achard de eerste suikerfabriek in Silezië.

We hebben nu een suikergehalte van 17 tot 18 %; 20 % doet soms ook mee.  Het groeiseizoen is van grote invloed. De zon zorgt ervoor dat er suiker ontstaat in de bieten. Bij voorkeur zijn de nachten dan wat kouder om de suiker te behouden.

U kunt nu verdergaan met nummer 304 “Wandkleed”, rechts bij binnenkomst in deze expositieruimte.

 

 

 De QR code voor deze pagina is QR_Code_303_Marggraf_en_Achard.png