English Deutsch
Nederlands
300 Welkom in de suiker-expositie
Audio
Welkom in de suiker-expositie van het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum!
Deze tentoonstelling geeft een beeld van de suikerproductie vroeger en nu.
Suiker zit in heel veel voedingsmiddelen als zoetstof, conserveermiddel, smaakversterker, kleurstof, verdikkingsmiddel, glansmiddel en bijvoorbeeld ook in autobanden. Er bestaan zoetstoffen die veel zoeter zijn dan suiker, maar die zijn niet geschikt voor allerlei andere toepassingen.
Suiker kan gewonnen worden uit suikerriet en uit suikerbieten.
Het raffineren van het sap van suikerriet is eenvoudiger dan dat van de suikerbiet.
Door het uitpersen van suikerrietstengels of door het koken van reepjes van suikerbieten ontstaat een zoet sap.
Door verdamping verdwijnt het water uit het sap en blijven korreltjes suiker over.
Om zuivere witte kristalsuiker te maken moeten de verontreinigingen die in het sap zitten er uitgehaald worden. Dat proces heet raffineren.
Dit museum richt zich in het bijzonder op de productie van suiker uit suikerbieten.
U kunt nu verdergaan met nummer 302, het “Drieluik” links bij binnenkomst in de expositieruimte.
English
300 Welcome to the sugar exhibition
Audio
Welcome to the sugar exhibition of the National Flax / Sugar Museum.
This exhibition gives a view of sugar production in the past and present.
Sugar is found in many foodstuffs such as sweetener, preservative, flavor enhancer, colouring, thickener, glazing agent and for example, in car tires. There are sweeteners that are much sweeter than sugar, but they are not suitable for the other applications.
Sugar can be extracted from either sugar cane or sugar beet.
Refining the juice of sugar cane is easier than that of sugar beet.
By crushing sugar cane stalks or by boiling sugar beet mush, a sweet juice is created.
Due to evaporation of the water from the juice, granules of sugar remain.
To make pure white granulated sugar, the contaminants in the juice must be removed. This process is called refining.
This museum focuses in particular on the production of sugar from sugar beet.
You can now continue with number 302, the "Drieluik" on the left when entering the exhibition space.
Deutsch
Audio
De QR code voor deze pagina is