300 Welkom in de suiker-expositie

 

 

Welkom in de suiker-expositie van het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum!

Deze tentoonstelling geeft een beeld van de suikerproductie vroeger en nu.

Suiker zit in heel veel voedingsmiddelen als zoetstof, conserveermiddel, smaakversterker, kleurstof, verdikkingsmiddel, glansmiddel en bijvoorbeeld ook in autobanden. Er bestaan zoetstoffen die veel zoeter zijn dan suiker, maar die zijn niet geschikt voor allerlei andere toepassingen.

Suiker kan gewonnen worden uit suikerriet en uit suikerbieten.

Het raffineren van het sap van suikerriet is eenvoudiger dan dat van de suikerbiet.

Door het uitpersen van suikerrietstengels of door het koken van reepjes van suikerbieten ontstaat een zoet sap.

Door verdamping verdwijnt het water uit het sap en blijven korreltjes suiker over.

Om zuivere witte kristalsuiker te maken moeten de verontreinigingen die in het sap zitten er uitgehaald worden. Dat proces heet raffineren.

Dit museum richt zich in het bijzonder op de productie van suiker uit suikerbieten.

U kunt nu verdergaan met nummer 302, het “Drieluik” links bij binnenkomst in de expositieruimte.

 

 

 

 

De QR code voor deze pagina is QR Code 300 Welkom